MERAL DANYILDIZ
Eğitim-Sen ve Tez-Koop-İş ODTÜ İşyeri Temsilcilikleri ile Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği (OED), 509 ODTÜ’lüyle pandemi anketi gerçekleştirdi. ODTÜ çalışanlarının yüzde 52’si Covid-19 salgınına karşı ODTÜ genelinde alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söylerken önlemleri tamamen yeterli bulanları oranı yüzde 6 oldu. Kendi biriminde koronavirüs vakası tespit edildiğini öğrendiğini söyleyenlerin yüzde 42’si, bunu resmi kanallardan değil, bireysel kanallardan öğrendiğini ifade etti.
Anket kapsamında önerilerini açıklayan katılımcıların yüzde 79’u, Covid-19 vakası tespit edilen bölüm ve birimler hakkında açıkça bilgi verilmesi talebinde bulundu.
EVDEN ÇALIŞMA SAĞLANMALI
Anketin sonucuna göre ortaya çıkan öneriler şöyle oldu:
►Çalışma ortamları sosyal mesafenin korunabileceği şekilde düzenlenmesi ve düzenlenmediği durumda dönüşümlü çalışmaya geçilmesi (yüzde 78),
►Covid-19 vakası tespit edilen bölüm/birimlerin çalışanlarına kurum tarafından test uygulanması (yüzde 78),
►Yaptığı iş gereği işyerinde bulunması zorunlu olmayan tüm personel için uzaktan/evden çalışma imkânı sağlanması (yüzde 75).
Anket sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Sen, Tez-Koop-İş ve OED örgütleri ODTÜ kampüsünde COVID-19 ile ilgili süreçleri takip etmek, bilgi toplamak ve önlemler geliştirmek için bir çalışma grubu kurma kararı aldı. Sendikaların iş yeri temsilcilikleri şu uygulamaların derhal hayata geçirilmesi çağrısında bulundu: “Bilgi paylaşımı sistematik, hızlı ve şeffaf olmalıdır. Fiziki önlemler artırılmalıdır. Salgın önlemleri alacak etkin bir Covid-19 komisyonu kurulmalıdır. Dönüşümlü çalışma sürecini her birim ve bölümde emekçiler yürütmelidir.”